Efter avslutad utbildning till VVS-ingenjör och värnplikt vid F16 i Uppsala började Anders Wärefors som hjälpkonstruktör och ritare på Bjerkings VVS-avdelning. Sedan dess har han haft roller som uppdragsansvarig, avdelningschef, enhetschef, affärsområdeschef och sedan 2010 har han varit VD för Bjerking. Hur är det möjligt att man stannar på ett och samma företag så länge? Det undrade vi och passade på att ta det där samtalet med Anders Wärefors innan han lämnar Bjerking i maj 2025.
Vi tar det från början. Året var 1984 och Anders var klar med studier och värnplikt. Men marknaden var svag och det var svårt att hitta jobb. Anders som växt upp i Hållnäs, på landsbygden vid norra Upplandskusten, bestämde sig för att skicka in spontanansökningar till alla aktuella företag i Gävle och Uppsala.
Det var en utmanande tid, och under en period hade jag ett beredskapsjobb i Tierps kommun. Till slut fick jag napp på Bjerking – och där har jag blivit kvar sedan dess.
Anders Wärefors, 80-talet
Anders berättar vidare om sin första tid på företaget:
Utan branscherfarenhet och med endast en vag uppfattning om vad jag gav mig in på, var jag mest tacksam över att ha fått ett jobb (med en lön på 5 800 kr i månaden). Jag fick ett bra bemötande och kollegor som jag trivdes väldigt bra med, även om introduktionen inte alls var lika strukturerad som den är idag. Man fick ta för sig och växa in i rollen successivt. På den tiden arbetade vi med miniräknare och tuschritningar. Jag tyckte om att skapa fina ritningar. Efter tre år blev jag delägare i företaget, något som kändes stort och betydelsefullt – det minns jag än idag.
Vi som inte var med på den tiden undrar såklart hur Anders har kunnat ta sig hela vägen till VD-posten så jag bad Anders berätta om hur det gick till.
I början av 2010, när jag var en del av ledningsgruppen, blev den dåvarande VD:n hastigt sjuk, och jag fick kliva in som tillförordnad VD. Det fanns vid den tidpunkten ingen formell successionsordning, men det föll sig naturligt att jag skulle ta över ansvaret. Styrelsen tyckte att jag hanterade uppgiften bra och efter en tid fick jag deras förtroende att bli ordinarie VD, då det stod klart att min företrädare inte kunde återgå till sin roll. Jag är inne på mitt femtonde år som VD nu och det är en roll som jag trivts fantastiskt bra med.
Anders berättar att det mest glädjande under hans tid som VD är att tillväxtsatsningarna har varit så lyckosamma.
När jag blev VD 2010 hade företaget cirka 180 medarbetare, varav de flesta i Uppsala. Efter några år tog vi det strategiska beslutet att fördubbla omsättningen på fem år och bli minst lika stora i Stockholm som i Uppsala. Detta skapade ett fantastiskt engagemang, och när vi nådde målet efter fem år kändes det verkligen fantastiskt.
De senaste årens expansion i sydvästra och norra Sverige har också varit lyckosamma och inspirerande berättar Anders. Bjerking har haft som tradition under många år att genomföra en gemensam studieresa med hela företaget. Det har hjälpt till att svetsa samman kollegor och team från olika orter.
Studieresorna med kollegorna har också varit höjdpunkter genom åren. En särskilt minnesvärd resa var konferensen i Grindelwald i Schweiz. Och jag vill också passa på att nämna Bjerkings 80-årsfirande 2023, då vi firade tillsammans med alla 450 medarbetare och deras respektive i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Det var både festligt och högtidligt.
Ja det låter onekligen fantastiskt men säkerligen har det även funnits utmaningar under tiden som VD. Vi ställde frågan till Anders som svarade:
Jag tycker att allt har fungerat bra över lag och jag har alltid haft mycket kompetenta medarbetare runt omkring mig som gett ett värdefullt stöd. Under min första tid som VD var ekonomin skakig en period, men med hjälp av banken och våra revisorer kunde vi hantera det på ett bra sätt. Det som har varit allra jobbigast är nog att se kollegor drabbas av sjukdom eller andra personliga svårigheter.
Har det varit några utmaningar i uppdrag som du minns särskilt?
Under mitt första år som VD inträffade en incident där Bjerking, på grund av olyckliga omständigheter vid en markundersökning, råkade borra igenom taket på Södra länken i Stockholm, vilket ledde till att en buss och en lastbil körde in i borren. Händelsen väckte stor uppmärksamhet med radio- och TV-intervjuer. Det var en tuff situation att hantera utan medieträning, men lyckligtvis skadades ingen – vilket var det absolut viktigaste i sammanhanget.
Anders berättar vidare att det bästa är att Bjerking genom årens lopp kunnat behålla och utveckla den fina företagskulturen och ”Bjerking-andan” som till stor del kommer av medarbetarägandet. Han är glad och tacksam över Bjerkings utveckling och stärkta position på marknaden.
När jag började på Bjerking var vi ett mindre lokalt företag i Uppsala som huvudsakligen arbetade med projekteringsuppdrag inom husbyggnation. Idag har vi vuxit till ett multidisciplinärt företag med verksamhet inom hela samhällsbyggnadssektorn, med uppdrag över hela landet och även en mindre del internationellt.
Att Bjerking trots denna utveckling har kunnat bevara den unika företagskulturen och medarbetarägandet gör Bjerking till ett unikt bolag. Alla medarbetare erbjuds fortfarande delägarskap under sitt första år, vilket skapar ett starkt engagemang, en unik samhörighet och ett långsiktigt fokus som genomsyrar hela företaget.
Anders kommer att lämna sin roll som VD i maj 2025 och nu undrar vi såklart vad Anders ska ta sig för framöver?
Under de månader jag har kvar på Bjerking vill jag göra mitt yttersta för att säkerställa att företaget fortsätter att utvecklas och står väl rustat för att ta vara på de möjligheter som kommer att finnas när konjunkturen vänder uppåt. Jag vill även genomföra en så genomtänkt och smidig överlämning som möjligt till min efterträdare. Efter det ser jag fram emot att få följa Bjerkings fortsatta företagsresa utifrån, det ska bli spännande.
Anders har inte för avsikt att ta på sig några fler operativa roller men vill gärna fortsätta bidra med sin erfarenhet genom exempelvis styrelsearbete. Han har redan ett par styrelseuppdrag.
Jag har haft den stora glädjen och förmånen att vara gift med Helene sedan mitten av 1980-talet. Tillsammans har vi tre vuxna barn som har flyttat hemifrån och fem barnbarn, som jag verkligen ser fram emot att få tillbringa mer tid med. Jag ser också fram emot att engagera mig i volontärarbete för att stötta de som har det svårt i samhället.
Anders tycker om att snickra och arbeta praktiskt, och har alltid några mindre projekt på gång, bland annat vid fritidshuset vid kusten i Hållnäs där han spenderar mycket tid sommarhalvåret. Han gillar också att motionera och hålla sig fysiskt aktiv och ser nu fram emot att få mer tid för detta.
Anders med ett av sina barnbarn på Studenternas
Så hur känns det nu när du bestämt dig för att sluta?
Nu när beslutet är fattat känns det riktigt bra. Jag tror att tidpunkten är rätt – både för min egen del och för Bjerking, som nu får möjlighet att få in ett nytt ledarskap. Samtidigt är det förstås lite vemodigt, och till viss del även skrämmande. Bjerking har ju varit en så stor del av mitt vuxna liv, så det blir spännande att se hur jag hanterar att stå utanför den gemenskapen. Jag är ändå övertygad om att det kommer att gå bra, även om jag naturligtvis kommer att sakna alla fantastiska kollegor och vänner på företaget.
Text: Helena Berg
Läs även pressmeddelandet
Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsultföretag. Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Våra kontor finns i Uppsala, Stockholm, Luleå och Göteborg. Vi tror på personligt engagemang och kraften i att vara smarta tillsammans. Att bygga vidare på det som fungerar och tänka nytt med innovation och framtidsperspektiv. Genom att utmana och bjuda in till dialog och samarbete tar vi steget mot en framtid som är både hållbar och hälsosam. Läs mer på bjerking.se