Jag har gått Civilingenjörsprogrammet Ekosystemteknik (miljöingenjör) på LTH, med specialisering inom energi och miljösystem.
Jag såg att Bjerking skulle tala på Byggforum (Aktuell hållbarhetskonferens). Jag är dessutom med i gruppen Teknikkvinnor på Facebook, där någon från Bjerking postade ett inlägg om en studentträff. Då blev jag nyfiken. Namnet började poppa upp och jag kontaktade då Frida Lanshammar på Miljöavdelningen.
Jag hade flera trådar ute men valde Bjerking. Ylva Wandar anställde mig och Elin Salomonsson blev min handledare. Nu har jag varit på Bjerking heltid sedan augusti (ett halvår) för att skriva mitt exjobb.
Jag fick vara med och utforma mitt exjobb och det fanns ett intresse på Bjerking att lära sig mer om återbruk så vi lyckades utarbeta något bra tillsammans. Jag fick ganska fria tyglar att forma exjobbet efter mina idéer och vad jag tycker är spännande.
Jag genomförde en litteraturstudie och en kvalitativ intervjustudie där jag intervjuade dels personer med erfarenhet av återbruk från branschen dels olika aktörer i byggprocessen med kunskap kring byggmaterialet KL-trä.
Jag har tagit reda på vad det finns för svårigheter med återbruk idag och hur vi kan arbeta med det för att det ska bli lättare i framtiden? Jag har haft särskilt fokus på KL-trä (korslimmat).
Jag tror att studien har bidragit till att få upp ögonen för återbruk ännu mer och jag tror att Bjerking har fått en bra bild av och kan se vad de ska och kan göra.
Det är en väldigt välkomnande stämning här på Bjerking och jag har känt mig som en i gänget på miljöavdelningen. Jag har supertrevliga kollegor som har bjudit med mig på aktiviteter eftersom jag har suttit mycket här på kontoret.
Det bästa är nog att jag har fått vara med och påverka. Elin (min handledare) och jag har haft ett möte ungefär varannan vecka. Det har varit bra balans och roligt att få träffa och prata med människor och inte bara studera litteratur.
En insikt är glappet mellan forskningen och branschen. Bilden från skolvärlden är att vi ligger långt fram och det händer mycket. Det har varit väldigt intressant att prata med verksamma aktörer och få en realistisk bild. Forskningen kanske inte heller har insikter kring vad som går att göra i verkligheten. Det krävs en förståelse från båda sidor för hur man kan ta utvecklingen framåt.
Åh, jag kommer att berätta att Bjerking är ett mycket välkomnande företag med en storlek som gör att man känner igen många. Det finns mycket kunskap inom företaget och jag har kunnat ta hjälp av alla. Jag har fått följa med på spännande möten och intressanta konferenser och jag har verkligen fått känslan av att det finns en vilja här på Bjerking att utvecklas, driva på utvecklingen och ligga i framkant.
Just nu är jag timanställd här på Bjerking. Jag vill jobba med de här frågorna och driva på återbruksfrågorna i branschen. Mitt miljöintresse är stort så återbruk är inte den enda frågan, men jag är säker på att jag vill fortsätta jobba med hållbarhet och resursfrågor i byggbranschen.
Jag hänger mycket med kompisar och med familjen. Det blir en hel del kultur, utställningar, musikaler och film. Vi har ett landställe i skärgården också där jag trivs. Efter att ha varit väldigt engagerad i studentlivet har jag precis hittat ett nytt intresse, jag har nämligen gått en kurs i keramik och lärt mig dreja.
Läs Johannas exjobb här: "Återbruk och återbrukbarhet inom byggbranschen – En studie av hinder och utvecklingsmöjlighetermed fokus på korslimmat trä"
Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsult. Vi är heltäckande inom bygg och anläggning och erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har verksamhet i huvudstadsregionen. Läs mer på bjerking.se