2021-10-29 11:36Nyheter

Nytt lysande konstverk sprider ljus och trygghet i Uppsala

Igår kväll 28 oktober invigdes den nya ljusinstallationen i Kungspassagen i Uppsala, som är både läcker och skapar trygghet i området. Det är en konstnärlig utsmyckning av ljuskonstnären Svante Petersson på Bjerking.

Kungspassagen är ett nybyggt kontorshus på Kungsgatan 36 och de första hyresgästerna flyttar in redan under november, där ibland Bjerking som flyttar sitt Uppsalakontor till de översta tre våningarna.

-Vi bygger Kungspassagen med hyresgästernas välmående i fokus men vill även bidra med något som alla i Uppsala kan ta del av, förklarar Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Castellum Uppsala.

Förutom ökad trygghet för människor som rör sig i centrum när det är mörkt, bidrar verket till utsmyckningen runt den nya fastigheten. På sikt blir själva passagen den naturliga vägen till från och till Centralstationen – inte minst då S:t Persgatan ska grävas ned.

-Kungspassagen byggs i enlighet med WELL Building Standard, en certifiering där människans välmående sätts i första rummet. Konstnärlig utsmyckning ingår i certifieringen. Vi valde att placera ljuskonstverket i passagen mellan den äldre och den nya byggnaden som är tillgänglig för alla, berättar Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Castellum Uppsala.

En särskild poäng med detta verk är att ljuset kan ändra skepnad med till exempel olika färger och mönster anpassat till olika teman och högtider under året, som exempelvis flaggdagar, Valborgsfirande, Pride och då Sirius blir svenska mästare. Redan nu har man programmerat in ett antal teman över året där ljuset anpassats. Ljuset samspelar också med ytskiktet på marken, en schackmönstrad yta, som ihop med ljusbågarna ska föra tankarna till en kunglig passage.

Vi ville gärna passa på att visa konstverket i samband med ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” 4-21 november så därför invigs det före den officiella invigningen av byggnaden.

-Det är som en fullskalig slottskorridor dagtid där ljuset samspelar med ytskiktet på marken, en schackmönstrad yta som ihop med ljusbågarna ska föra tankarna till en kunglig passage, och sen händer något mer kvällstid, säger Svante Petersson.

Ljuset kan ändra skepnad med olika färger och mönster anpassat till olika teman och högtider under året, som exempelvis flaggdagar, Valborgsfirande och Pride. Redan nu är ett antal teman med anpassat ljus inprogrammerade över året. Ljuset samspelar också med ytskiktet på marken, en schackmönstrad yta, som ihop med ljusbågarna ska föra tankarna till en kunglig passage.

Svante Petersson, Ljuskonstnär Bjerking

Svante Petersson, Ljuskonstnär Bjerking

 

Bilder: Johan WahlgrenOm Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsultföretag. Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har kontor i Uppsala och Stockholm. Vi tror på personligt engagemang och kraften i att vara smarta tillsammans. Att bygga vidare på det som fungerar och tänka nytt med innovation och framtidsperspektiv. Genom att utmana och bjuda in till dialog och samarbete tar vi steget mot en framtid som är både hållbar och hälsosam. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Helena Berg
Kommunikationschef
Helena Berg
Svante Petersson
Ljuskonstnär
Svante Petersson