2019-09-30 06:00Pressmeddelande

Bjerking belyser en av Uppsalas vackraste byggnader

En av Uppsalas vackraste byggnader, Uplands Enskilda Bank, visar nu upp sin hela prakt även kvällstid. Bjerkings ljusdesigners och byggnadsvårdstekniker har varit ansvariga för ljussättningen och säkerställandet av att arbetet genomförts på bästa sätt med tanke på byggnadens förutsättningar och historik.

Redan 2012 fick Stina Marsh, ljusdesigner på Bjerking, frågan om det var möjligt att belysa fasaden och hur det isåfall skulle kunna genomföras. Fasadens ornamentik var då kraftigt algbeväxt och smutsig, varför projektet fick invänta både rengöring och färdigställande av ny fasad på det närliggande Åhlénshuset innan bankhusets fasad kunde rengöras.

Efter några år väcktes frågan igen och ett omfattande arbete planerades med rengöring av fasadens röda sandsten, lagning av puts och plåtdetaljer samt renovering av fönster. Bjerkings byggnadsvårdsavdelning kopplades in för att göra byggnadsbeskrivning och bistå med sakkunskap vid stenarbeten. Helt avgörande arbeten för att en ljussättning skulle kunna göra byggnaden rättvisa. Projektet handlades upp som en generalentreprenad och färdigställdes under våren 2019.

- Att få jobba med ljuset på det här viset på denna detaljnivå och på en sådan central plats i Uppsala har varit en fantastisk upplevelse för mig, säger Stina. Att lyfta fram byggnadens röda sandsten och detaljer var ett tidigt beslut vi tog och vi har via provbelysningar och visualiseringar beskrivit ljuset i text och bild för vår beställare och haft både Upplansmuseet och Stadsbyggnadskontoret med oss i processen. Glädjande nog fick vår vision bli verklighet och allmänheten kan nu se ett skimrande bankpalats berättar Stina Marsh, ljusdesigner på Bjerking

Byggnaden är ritad av Ture Stenberg och byggdes 1906-1909.Om Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsult. Vi är heltäckande inom bygg och anläggning och erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har verksamhet i huvudstadsregionen. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Stina Marsh
Stina Marsh