2019-10-09 06:00Pressmeddelande

Bjerking och SGBC testar Hornstulls hållbarhet

Certifieringssystemet Citylab certifiering av stadsdelar har utvecklats av Sweden Green Building Council (SGBC) tillsammans med hela byggbranschen. Certifieringen utvärderar och mäter hållbarheten i en befintlig eller nybyggd stadsdel. Certifieringssystemet har varit ute på remiss och kommer att lanseras i slutet av oktober.

Bjerking har nu tillsammans med Sweden Green Building Council (SGBC) planerat och genomfört en heldags workshop, "Hållbara Hornstull" för att betatesta det nya certifieringssystemet.

Stadsdelen vi har valt att betatesta är Hornstull. Både Bjerking och SGBC har sina kontor i centrum av Hornstull och det är en mycket populär och levande befintlig stadsdel. Målsättningen är att utvärdera området enligt Citylabs indikatorer och se hur hållbart området är och vilka åtgärder som kan genomföras för att förstärka hållbarheten i stadsdelen.   

Flera experter från Bjerking har bidragit till betatestningen med sina kunskaper kring respektive indikator. Externa aktörer som verkar i Hornstull har bjudits in, Bonnier Fastigheter, Svenska Bostäder, SISAB och Brf Bergsund 40 deltog i workshopen. Feedback och synpunkter från workshopen har skickats vidare till SGBC för att förbättra certifieringssystemet.   

Vi har länge varit involverade i Citylabs utveckling och vi ser en stor potential i Citylab i vårt arbete med att bidra till hållbar stadsutveckling. Arbetet har finansierats via Bjerkings Forskning och Utveckling.  Om Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsult. Vi är heltäckande inom bygg och anläggning och erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har verksamhet i huvudstadsregionen. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Robert af Wetterstedt
Specialist Hållbarhet
Robert af Wetterstedt