2020-05-28 08:10Pressmeddelande

Bjerking tävlar om Svenska Ljuspriset 2020

Foto: Jansin & Hammarling

Bjerking är en av tolv tävlingsbidrag som har chansen att ta hem den prestigefyllda utmärkelsen ”Svenska Ljuspriset” i år. Tävlingen går ut på att utnyttja belysningens möjligheter för att lyfta en miljö i ett byggnads-, infrastruktur- eller utomhusprojekt.

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering som finns i Sverige och lyfter fram projekt där ljus använts på ett föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. 

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 28:e året i rad. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2019 och juryn har nominerat tolv projekt. Gemensamt för dessa är att ljus och belysning använts på ett speciellt fint sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. 

Bjerkings bidrag är Uplands Enskilda bank i Uppsala. Projektet handlar om en anrik nybarock byggnad i röd sandsten, som hamnat i stark arkitektonisk kontrast till Åhlénshusets intilliggande nya fasad med gigantisk spegelreflektion.

Visionen var att skapa en stark förankring och varm glödande, livfull känsla, som utnyttjar den intilliggande fasaden. Ljuset ska upplevas mjukt och vänligt med ljus på pilastrar och detaljer mot Stora torget.

Genom denna ljussättning har bankhuset tagit tillbaka sin självklara plats på stora torget i centrala Uppsala.

Beställare av detta projekt är MEAs fastigheter. Bjerking har bidragit med belysningsplanering av Stina Marsh samt elkonsult Björn Österman.

Övriga involverade i detta projekt är Generalentreprenör: Byggconstruct, Elentreprenör (UE): Lundqvist El i Uppsala, Elentreprenör (Uppsala Kommun, delägare i anläggningen med väggarmaturer i entréplan): Vattenfall, samt Belysningsleverantörer: iGuzzini, Stockholm Lighting Company, Flux, Schréder.

Flera olika typer av byggnader och platser, geografiskt utspridda kring Göteborg och Stockholm samt i Malmö och Västerås är med och tävlar. Läs mer om resterande tävlingsbidrag på ljuskultur.se

Under vecka 24 utser juryn tre finalister och vinnaren koras vid en prisutdelning i höst. På grund av den pågående pandemin är platsen än så länge oklar. 

Foto: Jansin & HammarlingOm Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsult. Vi är heltäckande inom bygg och anläggning och erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har verksamhet i huvudstadsregionen. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Anders Wärefors
VD
Anders Wärefors
Stina Marsh
Stina Marsh