2021-09-27 06:00Pressmeddelande

Svenska paviljongen vid Expo2020 är konstruerad av Bjerking

Svenska Paviljongen "The Forest" vid världsutställningen Expo2020 i Dubai.Svenska Paviljongen "The Forest" vid världsutställningen Expo2020 i Dubai. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter/Studio Adrien Gardère/Luigi Pardo Architetti

Paviljongen som till stora delar är byggd i trä har en total tomtstorlek på 2 370 kvm. Huvuddelen av byggnaden är nio meter över mark på stolpar av rundvirke. Bjerking står för konstruktionen och uppdraget är ett samarbete med Alessandro Ripellino Arkitekter.

Den 1 oktober sker invigningen av världsutställningen Expo2020 i Dubai. På plats finns Sverige representerat i den svenska paviljongen ”The forest”. Paviljongen som till stora delar består av trä är utformad av Alessandro Ripellino Arkitekter, Studio Adrien Gardère och Luigi Pardo Architetti och Bjerking står för konstruktionen.

Bjerking har lång tradition inom träbyggnad. I mer är 30 år har de varit ledande på området, deltagit i forskningsprojekt och tagit fram handböcker som används av branschen. Via Bjerkings FoU-verksamhet fortsätter dessutom utvecklingen i olika forskningsprojekt.

- Bjerking har stor erfarenhet av träkonstruktion och blev kontaktade av projektledaren för arbetet med paviljongen när det skulle dra i gång, berättar Niklas Stenlund, ansvarig konstruktör hos Bjerking. Vårt ansvar har varit beräkning och konstruktion av paviljongen.

Bjerkings uppdrag handlar både om själva träkonstruktionen men även akustiken och fuktsäkerheten. Målet är att omvandla skogens symbolik till arkitektur och utställning, och skapa en svensk och spektakulär upplevelse av skogens storhet. De olika rumstyperna är inspirerade av skogens vrår med gläntor, kojor och trädkronor. Det anmärkningsvärda är  att de valt att arbeta med en trägrundläggning i byggnaden i stället för den mer traditionella betonggrundläggningen.

- Det har varit en riktig utmaning för vårt konstruktionsteam. Allt från trägrundläggning och bärande pelare av rundvirke som man ”normalt sett” inte använder inom träbyggnation idag till dokumentation och administration för att få byggnaden godkänd av myndigheterna i Dubai, säger Niklas Stenlund. De är ju inte så vana vid träkonstruktioner i Dubai.

- Men det är ett mycket fint projekt att få vara med i. När vi nu kan se det färdiga resultatet så kan vi konstatera att det är en riktigt häftig paviljong.

 


Ämnen: Trä

Om Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsultföretag. Vi erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har kontor i Uppsala och Stockholm. Vi tror på personligt engagemang och kraften i att vara smarta tillsammans. Att bygga vidare på det som fungerar och tänka nytt med innovation och framtidsperspektiv. Genom att utmana och bjuda in till dialog och samarbete tar vi steget mot en framtid som är både hållbar och hälsosam. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Helena Berg
Kommunikationschef
Helena Berg
Niklas Stenlund
Träkonstruktör
Niklas Stenlund