2020-09-10 09:22Pressmeddelande

Bjerking fick hedersomnämnande av Svenska Ljuspriset

Stina Marsh och Björn ÖstermanStina Marsh och Björn Österman

På Cirkus i Stockholm delades under onsdagskvällen det prestigefulla Svenska Ljuspriset ut för 28:e året i rad. Bjerkings finalbidrag Uplands Enskilda Bank fick ett hedersomnämnde av juryn med motiveringen:  

“Projektet har realiserats utifrån genuin passion, och en vision som grundas i kunskapen om ljusets förmåga att synliggöra miljöer. Genom minutiöst detaljarbete skulpterar ljussättningen fram byggnadens formrika exteriör, vilken förädlas till ett smycke som uttrycker ståtlig och sober elegans. Ljussättningen omvandlar fasadens uttryck från pampighet till stämningen runt en lägereld. Ljusgestaltningen skapar en varmt glödande fasad, som genom spegelreflexer i omgivningen tonar in det nya och det gamla till en union. Med väl avvägd ljusnivå bjuds närliggande byggnader in, och en känsla av värme och trygghet skapas i stadsrummet.” 

Stina Marsh, ljusdesigner på Bjerking kommenterar: 

”Jag känner enorm glädje att vi kom så långt i tävlingen och stor tacksamhet till vår beställare som hade sådan tilltro till att vi skulle lyckas ge byggnaden den plats i stadsrummet den förtjänar. Att kanske till och med överträffa beställarens förväntningar vad gäller resultatet, känns extra roligt.”  

De övriga två finalbidragen var Microsofts kontor i StockholmLjusdesign: Paloma Design Studio, och Västerbron i StockholmLjusdesign: Anna Waernborg, (då Sweco nu Light Bureau), ljusberäkningar Majid Miri, SwecoVinnare av 2019 års Svenska Ljuspris blev Microsofts kontor i Stockholm. Tävlingsarrangörer var de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Uplands Enskilda Bank, Uppsala 
Beställare: MEAs fastigheter 
Ljusdesign: Stina Marsh, Bjerking 
Elkonsult: Björn Österman, Bjerking 
Generalentreprenör:Byggconstruct 
Elentreprenör: (UE): Lundqvist El i Uppsala 
Elentreprenör: (Uppsala Kommun, delägare i anläggningen med väggarmaturer i entréplan): Vattenfall 
Belysningsleverantörer:iGuzzini, Stockholm Lighting Company, Flux, Schréder 

 Uplands Enskilda Bank. Foto: Sten Jansin

Uplands Enskilda Bank. Foto: Sten Jansin

 

 Om Bjerking

Bjerking är Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsult. Vi är heltäckande inom bygg och anläggning och erbjuder kvalificerade konsulttjänster inom samhällsbyggnad. Vi har verksamhet i huvudstadsregionen. Läs mer på bjerking.se


Kontaktpersoner

Anders Wärefors
VD
Anders Wärefors
Stina Marsh
Stina Marsh